• ZADAĆA SAMITA
• TEME SAMITA
• POZADINA SAMITA
• OSVRT NA SAMIT
• FOTO GALERIJA SAMITA
• SUDIONICI I GOVORNICI
• IZVOĐAČI
• IZLAGAČI
• JUSŽ - MEĐUNARODNI
  • JUSŽ - HRVATSKA
• HUMANITARNI PROJEKTI
• DUHOVNO NASLJEĐE
• SRI MAHEŠVARANANDA
• KAKO POMOĆI
• MATERIJALI ZA NOVINARE
• FOTO MATERIJALI
• SMJEŠTAJ
 


Joga u svakodnevnom životu u Hrvatskoj


U većim hrvatskim gradovima
  U nešto više od 20 godina, otkako je stigla u Hrvatsku, s "Jogom u svakodnevnom životu" upoznalo se 10-ak posto stanovnika Hrvatske. Danas se ovaj sustav može vježbati u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, a vježbe vodi više od 50 instruktora s međunarodnim certifikatom, dobivenim nakon dugogodišnjeg obrazovanja i polaganja stručnog, međunarodnog ispita.

"Joga u svakodnevnom životu" - hrvatska internet stranica

Javno predavanje,
KD V. Lisinskog

Zagreb, Hrvatska 2004.Na fakultetima
  Od 1996. godine "Joga u svakodnevnom životu" vježba se kao dio nastave tjelesnog odgoja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, od 1998. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Promocija hrvatskog izdanja knjige "Joga u svakodnevnom životu"

Zagreb, Hrvatska 2002.


Program za nastavnike
  Od 2003. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti, prosvjete i športa provodi se trogodišnji program pod nazivom "Obuka prosvjetnih djelatnika za primjenu vježbi iz sustava 'Joga u svakodnevnom životu' u dodatnim obrazovnim programima". Program ima za cilj unaprjeđenje i podršku tjelesnom, psihičkom i društvenom zdravlju svih sudionika u nastavnom procesu, te facilitaciju samog nastavnog procesa. Do sada je u njemu učestvovalo 200-tinjak osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika iz cijele Hrvatske, koji su izuzetno pozitivnim ocijenili programski sadržaj, stručnosti instruktora koji ga izvode i samu njegovu operativnu organizaciju.

Hrvatski centri "Joge u svakodnevnom životu" organiziraju tečajeve joge u svim većim gradovima.


Specijalni programi i istraživanja
  Osim klasičnog programa, u suradnji sa stručnjacima i prema specifičnim potrebama, vrlo se uspješno provode i vježbe za djecu (još 1992. godine odobrilo ga je Ministarstvo prosvjete, kulture i športa, ocijenivši ga "u svim njegovim dijelovima primjerenim za rad s djecom") i program za kralježnicu. Udruga ima iskustva i u provođenju mnogih drugih programa kao što su program za dijabetičare (provodio se od 1997. godine) antistresni program (1999. godine), a sve programe vodi posebno educirano osoblje, sastavljeno od instruktora-odgajatelja, pedagoga, psihologa i zdravstvenih radnika. Voditelji programa vrlo uspješno surađuju na istraživanjima sa raznim institucijama pa je tako u suradnji sa KBC Srebrnjak započeto istraživanje o utjecaju vježbi joge na probleme s astmom kod djece, a u pripremi su istraživanja o utjecaju joge na povišeni krvni tlak i bolesti srca.

Svečana akademija povodom proslave 20 godina "Joge u svakodnevnom životu" u Hrvatskoj

Zagreb, Hrvatska 2004.


Humanitarno djelovanje
  "Joga u svakodnevnom životu" ne uči samo tjelesnom i mentalnom opuštanju, postizanju zdravlja i duhovnom napretku, već i svjesnom i angažiranom suživotu sa svim živim bićima. Njezini su članovi diljem Hrvatske organizirali i sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama, a tvorac sustava Paramhans Svami Mahešvarananda, inače redovit gost Hrvatske, dobit je sa svojih predavanja darovao udrugama gluhoslijepih, oboljelih od limfoma i invalida cerebralne i dječje paralize.

Konferencija za novinare s predstavnicima "Udruge oboljelih od leukemije i limfoma" i "Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba - Dodir"

Zagreb, Hrvatska 2004.Sva hrvatska društva "Joge u svakodnevnom životu" udružena su u Hrvatski savez "Joga u svakodnevnom životu", a začetnici su i osnivanja Hrvatskog saveza joge.


Prva "Molitva za mir u svijetu" organizirana je u Hrvatskoj
  U rujnu 2001. godine u Umagu je održana prva u nizu "Molitva za mir u svijetu", koju je pokrenuo i predvodio Paramhans Svami Mahešvarananda. Među više od tisuću gostiju iz svih zemalja Europe, u molitvi su sudjelovali i predstavnici Katoličke Crkve, Islamske zajednice, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj te predstavnici lokalne uprave. Umaška mirovna baklja razumijevanja, ljubavi za sva bića i tolerancije, pošto je upalila svijeće mnogih molitava za mir diljem svijeta, ponovno se vraća u Hrvatsku sa "Svjetskim mirovnim samitom Sri Svamija Madhavanande i porukom Mahatme Gandhija".

Prva "Molitva za mir u svijetu" u organizaciji "Joge u svakodnevnom životu"

Umag, Hrvatska 2001.

Copyright © 2005. - Hrvatski savez "Joga u svakodnevnom životu" - sva prava pridržana